homepage

 

 

Klik op het logo om naar de webwinkel te gaan.

 

Beginners handleiding houtbranden.

 

 

Branden in hout.

Banden in hout noemt men de techniek waarbij versieringen en afbeeldingen worden ingebrand in hout. Al in de vroege oudheid werd deze volkskunst met primitieve gereedschappen uitgeoefend: ijzeren stiften met verschillende profielen werden verhit. De ornamenten werden donkerder naarmate de stiften heter waren en men er langer mee brandde. Ook toen reeds werden verrassend mooie resultaten bereikt.

De brandschilderkunst werd pas verder verbreid toen rond de eeuwwisseling een apparaat werd uitgevonden waarmee een holle stift door middel van brandende benzine gloeiend gehouden kon worden. Hiermee was het inbranden van ornamenten veel eenvoudiger geworden. Tegenwoordig zijn er gemakkelijk hanteerbare elektrische apparaten in de handel. De bijbehorende stempels vergemakkelijken het inbranden van decoratieve motieven.

De oude volkskunst van het brandschilderen, ofwel de pyrografie, is tegenwoordig een geliefde hobby. Ben probeert  u op weg te helpen met deze mooie hobby door aan te geven waarop u moet letten om goede resultaten te bereiken. De moderne elektrische apparaten zijn zo eenvoudig in het gebruik, dat ook kinderen gemakkelijk versieringen in hout en leer kunnen branden en zo leuke presentjes kunnen maken.

Alvorens men gaat branden hier enkele tips.

Houtsoorten die geschikt zijn om te branden zijn:

1. Linde.

2. Berken.

3. Populieren.

4. Wilgen.

5. Alle vruchtboomhoutsoorten.

6. Esdoorn

7. Beuken

 

Eiken en naaldboomsoorten zijn niet zo geschikt, daar deze houtsoorten veel nerf bevatten, die het branden bemoeilijken.

 

Houtbranders.

 

Indien u besluit om een houtbrander aan te schaffen, koop er dan een apparaat, die traploos regelbaar is en waarvan het handvat zodanig is geconstrueerd, dat men het handvat als pen kan gebruiken. Er bestaan houtbranders, die lijken op een soldeerbout. Deze zijn ongeschikt, daar men te ver met de hand van het hout zit en geen stuur heeft in het branden. De temperatuur van de brander dient zodanig te zijn, dat deze traploos kan worden ingesteld en moet zodanig hoog zijn, dat men in feiten met het apparaat kan schrijven op het hout.

 

Voorbeelden en overbrengen van deze op hout.

 

Zorg, dat het te gebruiken stuk hout mooi vlak en glad geschuurd is. Dit kan met behulp van een schuurblokje ( een stukje hout waarom men schuurpapier vouwt) of met behulp van een bandschuurmachine. Schuur het in de lengterichting van de nerf.

 

Men kan voorbeelden zelf ontwerpen maar ook op het internet zijn veel voorbeelden beschikbaar.(Kijk even op deze site onder gratis voorbeelden) Ook zijn er veel boeken te koop met voorbeelden voor houtbranden.

Om het voorbeeld op het hout aan te brengen kan men dit op een aantal manieren doen.

1. Met behulp van een zacht potlood arceert men de achterkant van het voorbeeld en legt deze dan op het hout. Met een scherp aangeslepen harde potlood trekt men nu de lijnen over. Resultaat is een voorbeeld op het hout van dunnen lijnen die niet vlekt en eventueel later resterende potlood kan worden uitgegumd.

2. Met behulp van carbonpapier. Gebruik echter geen blauw of groen carbonpapier, daar dit vlekt en later moeilijk te verwijderen is. Men dient het wat duurdere zwarte carbonpapier te gebruiken.

3. Men kan ook het voorbeeld kopiŽren op een kopieerapparaat en deze met behulp van een strijkijzer op het hout aanbrengen. LET OP!! Men verkrijgt dan het voorbeeld in spiegelbeeld en dit werkt niet met een voorbeeld, dat is uitgeprint op een PC printer.

 

Afwerken van het werkstuk.

 

Nadat het voorbeeld klaar is, worden de resten van het potlood voorzichtig weggewerkt en dient het geheel te worden gelakt.

Als het een werkstuk voor binnen is, kan dit het beste gebeuren om de lak er op te spuiten. (spuitbus blanke lak in hoogglans of zijdemat) Uiteraard kan dit ook met de kwast, doch men heeft dan niet het mooie gladde effect van spuiten.

Voor buiten dient men er rekening mee te houden, dat een dergelijk voorwerp of naambordje in weer en wind komt te hangen. Men dient het dan een aantal keren goed af te lakken met en harde laksoort (geen glitsa of beits) en dit regelmatig onderhouden. Zodra er vocht bij het hout komt, wordt het lelijk en krijgt men bruine donkere vlekken. Ook kan men epoxy op het werkstuk aanbrengen. Deze 2 componentenlak geeft een glasharde waterdichte afwerking in hoogglans.

Houdt er verder rekening mee, dat de bruine kleur van het verbrande hout van het werkstuk een stuk lichter en soms helemaal verdwijnt als het werkstuk in de zon komt te hangen. Dit komt door de UV straling van de zon.

 

Manieren van houtbranden.

 

Veel houtbranders kunnen worden gebruikt als pen, maar ook als stempels. Wil men afbeeldingen, figuren, foto's etc. branden dan dient men dit te doen met een brandpunt die puntig is voor het fijne werk en een brandpunt die wat afgerond is voor het wat grovere werk.

Om steeds weer hetzelfde motief te branden zijn er verschillende stempeltjes te koop, waarmee men mooie randen kan branden.

 

Beginnen met branden.

 

Indien u begint met branden, probeer het apparaat uit op een proefplankje en probeer eerst rechte en kromme lijnen te trekken, die even dik zijn. Experimenteer met het aanbrengen van schaduwen door de punt niet op het hout te plaatsen maar net iets er boven.